Oslobodenie Osvienčimu si pripomenuli aj bývalí väzni

27.01.2014 Celý región

Osvienčim 27. januára (TASR) - Izraelskí poslanci i bývalí väzni sa dnes zúčastnili na spomienkovom akte, ktorým si pripomenuli 69. výročie oslobodenia nacistického koncentračného tábora Osvienčim. Informovala o tom agentúra AP.

Medzi účastníkmi obradu v komplexe bývalého vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau bolo aj približne 60 poslancov 120-členného izraelského parlamentu. Poslanci sa spolu so skupinou bývalých väzňov zúčastnili na prehliadke tábora, vrátane návštevy osvienčimských kasární s expozíciou majetku väzňov.

Asi dve desiatky preživších väzňov prešli cez bránu, ktorá nesie neslávne známy nápis "Arbeit Macht Frei," - Práca oslobodzuje. Potom položili veniec k táborovému Múru smrti, pred ktorým popravovali väzňov, najmä členov poľského odbojového hnutia.

Pri zvláštnej ceremónii v táborovej sekcii Birkenau si vypočuli rozprávanie jednej z obetí o Pochode smrti, pri ktorom zahynulo asi 15.000 ľudí. Nacisti pri ústupe pred sovietskou Červenou armádou donútili práceschopných väzňov pochodovať smerom na západ v mrazivom počasí.

Líder izraelskej opozície Isaak Herzog vyhlásil, že poslanci židovského štátu prišli v tak hojnom počte aj preto, aby si pripomenuli, že k podobným udalostiam môže dôjsť opäť.

Spomienkový akt sa odohral na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, vyhlásený OSN na pamiatku šiestich miliónov ľudí, ktorí počas holokaustu prišli o život. V Osvienčime zahynulo približne 1,5 milióna ľudí, prevažne židov.
 

Vyberte región